Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/210-8025

Áruátvétel: hétfőtől péntekig 8-14-ig dabasi és balmazújvárosi telephelyünkön.

Hírek, újdonságok

A mászható átfolyásmérő-fogadó akna beépítése 7.

2014.01.15 08:51

 

Terhelés alatti útfelületbe való beépítés

Amennyiben terhelt útburkolatba épül be az akna, az alábbiak szerint kell eljárni: alapvető szempont a műanyag akna tehermentesítése, mivel az akna a felületére ható járműforgalom terhelésének elviselésére nem méretezett.

A terhelés kiváltásának menete:

Az akna beépítésénél ugyanúgy kell eljárni, mint zöldterületi alkalmazás esetén. Amikor az akna beépítésre került egy előre gyártott vagy helyszínen öntött vasbeton erősítésű teherelosztó betonlapot kell köré telepíteni. A betonlap méretei: Az akna legnagyobb átmérőjénél minden irányban minimum 25 cm-rel nagyobb legyen, illetve minimális vastagsága minimum 10 cm legyen. A betonlap és az akna szájnyílása között minimum 10, maximum 20 mm rést érdemes hagyni.

A betonlapra helyezhető az öntvény fedlap, melynek típusát a várható terhelés függvényében kell meghatározni. Az öntvény fedlapkeretet úgy kell a teherelosztó betonlapra helyezni (a betonlap magasságát úgy kell beállítani), hogy a majdani végleges útfelület egy szintbe essen az öntvény fedéllel.

Figyelni kell a teherelosztó betonlap illetve a ráhelyezett öntöttvas fedél koncentrikus elhelyezésére.

 A teherelosztó betonlap szintmeghatározásán túl célszerű az aknát olyan mélyre telepíteni, hogy az akna eredeti műanyag fedele is felhelyezhető legyen és az még ne gátolja az öntvény fedél záródását.

Ábra:

 

 

 

Talajvizes területen való beépítésnél mindig gondoskodni kell a munkagödör víztelenítéséről, elsősorban a biztonságos csőbehúzások érdekében.

Kedvezőtlen talajvízviszonyoknál az akna megfelelő leterhelése szükséges a mellékelt ábra szerint.

 

1. termett talaj;

2. útburkolat,

3. teherviselő öntötvas fedlap keret;

4. teherelosztó betongallér;

5. megerősített ágyazat;

6. felúszás elleni betongallér;

7. akna alsó ágyazata;

8. borda alatti földvisszatöltés;