Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/210-8025

Áruátvétel: hétfőtől péntekig 8-14-ig dabasi és balmazújvárosi telephelyünkön.

Telepítési útmutató

 

Általános beépítési útmutató

Esővíz-, szennyvíz tárolására is alkalmas, földbe (is) süllyeszthető tartályokhoz

Fontos:

A hibák elkerülése végett a beépítési útmutatót a munka megkezdése előtt tanulmányozza át és tartsa kéznél! Az útmutatóban leírtakat és a vonatkozó munkavédelmi előírásokat tartsa be!

A tartályok talajvizes környezetbe nem telepíthetők!

 

 1. A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei

 

- A tartály elhelyezéséhez a szélességi és hossz mérettel arányos szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen.

- A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységet a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni.

A tartály fölé építeni tilos!

- Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését.

- A tartály terhelés szempontjából az ajánlatban szereplő földtakaróra, valamint gyalogos közlekedésre méretezett, azonban állandó gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá nem helyezhető, a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mertekben kizárandó (csak betonozással megerősített födém esetén lehetséges)!

- Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebbre ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát.

- Lejtők esetén szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.

 

 1. Tartály telepítése

 

a.) munkagödör készítése

- Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek mérete minden irányban minimum 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb méretet a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt.

- Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falat 35-80 fokos szögben felfelé tágítani tanácsos.

- A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy ajánlott a minimum 15 cm-es alsó ágyazat, és a tartály 25 cm vastagságú földtakarással terhelhető. Ha a vastagabb földtakaró szükséges, akkor a tartály tetejét betonozással erősíthetjük meg, melynek vastagsága aranyos kell legyen a földtakaró vastagságával és a betonozás a függőleges síktól oldalt legalább 0,5 – 0,7 m-rel szélesebb legyen ! A betonozást úgy kell elkészíteni, hogy a tartályt ne terhelje!

- A föld kiemelése után a munkagödör alján - célszerűen sóderből – alakítsa ki a az alsó ágyazatot, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze. Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések.

 

b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása

- A tartályt óvatosan (hevederek segítségével) eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. Ha a tartályon vannak emelőfülek, akkor azok csak a tartály üres állapotában használhatók.

- A csőcsatlakozások kialakítása igen változatos lehet, a legolcsóbb, legpraktikusabb kialakításhoz kérje segítségünket!

 

c.) feltöltés, tömörítés

- Töltse meg a tartályt kb. 1/3 térfogatig vízzel.

- Helyezze fel az tartályfedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba.

- A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítő eszközzel körkörösen, lazán, egyenletesen döngöljön le. Gépi tömörítés tilos! Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni. A tartály alsó 1/5-ig a töltőanyag iszapolása lehet, - fekvő hengeres tartály esetében – egyéb esetben tilos!

- Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban levő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt folyamatosan úgy kell teljesen teletölteni vízzel, hogy a töltőanyag adagolással arányosan töltődjön, ill. mindig felette legyen kb. 0,1m - 0,2 m-rel!

- Ezt követően folytathatja - az előzőekben részletezett módon - az oldalsó ágyazat kialakítását.

- Menet közben ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen jól rögzítve kell lenniük.

- Az utolsó 25cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat!

- Ha a tartály tetején a terhelés nagyobb a számítottnál, akkor az erősítés betonozással kiváltható, úgy, hogy a tartály tetején a betonozott rész a tartály függőleges síkjától oldalra legalább 0,5 – 1 m-re lógjon ki.

A betonozást vashálóval erősíteni szükséges!

d.) félig földbe süllyesztett telepítés

-munkagödör kialakítás kivitelezése a fentieknek megfelelően

-a talaj eredeti síkját elérő visszatöltést követően a tartály fennmaradó részének betakarása a kitermelt földdel, kézi tömörítéssel történhet, a megfelelő rézsűszög beállításával, amely meggátolja a talaj lemosódását.

-a maximális rétegvastagság a tartály fölött ez esetben sem lehet több, mint 50 cm.

-a tartály félig földbe süllyesztett telepítése során ténylegesen a tartály feléig biztosítani kell a beágyazást és megfelelő tömörítést a fentiek szerint, ha ez nem áll fenn, külön tartószerkezet / megtámasztás szükséges, mellyel kapcsolatban műszaki egyeztetés szükséges a gyártóval.

 

 1. Garancia, utólagos kezelés, karbantartás:

 

A tartályokkal kapcsolatos deformációk, sérülések nagy többsége jellemzően a nem megfelelő telepítésből adódik, ezért fokozottan ügyeljen a telepítési utasítás betartására/betartatására! Garanciális javításra kizárólag abban az esetben van lehetőség, amennyiben fotó dokumentációval bizonyítható, hogy a tartály telepítése a gyártó által meghatározott módon történt.

 

Ahhoz, hogy a tartály megőrizze a garanciáját, fokozottan ügyelni kell a tartály telepítését követő időszakban arra, hogy a tartály környezete továbbra is megfeleljen a telepítési útmutatóban leírtaknak, tehát:

 • ne épüljön új épület a tartály közvetlen környezetében, mert az alapozáshoz ásott munkagödörből felborulhat a földnyomás egyensúlya, így a tartály deformáció és sérülés érheti.
 • a tartály fölé építeni tilos!
 • a tartály az ajánlatban szereplő földtakaróra lett méretezve, tehát nem kerülhet további földtakaró a tartályra, mert ez deformációt okozhat
 • ne alakítsunk ki állandó gyalogosforgalomnak kitett utat a tartály felett
 • ne alakítsunk ki gépjárműforgalomnak kitett utat a tartály felett
 • ne ültessünk növényeket a tartály 2,5 m-es környezetébe, ill. kerüljük az olyan növények ültetését, amelyeknek gyökérzete meghaladhatja ezt a távolságot

 

A tartályok alapesetben nem igényelnek karbantartást, de havonta érdemes szemrevételezéssel ellenőrizni a következő dolgokat:

 • búvónyílás/nyakelem állapota
  • deformáció ezeken a területeken jellemzően abban az esetben alakul ki, ha a tartályra a meghatározottnál nagyobb földtömeg kerül vagy a tartály felett gépjármű áthaladás történt
 • folyadékszint csökkenése
  • amennyiben folyadékszint csökkenést tapasztalja szemrevételezéssel ellenőrizze a folyadékszint magasságában a tartályt

 

A tartályokat télen sem ajánlott teljesen kiüríteni, még ha nincsenek is állandó használatban. A tartályokat 2/3 - 3/4 részben feltöltve kell tartani (max. addig a szintig, ahol már a felszíni fagyok miatt nem fagyhat be a tárolt folyadék), hogy nem megfelelő talajtömörség esetén, a télen átázott, fagyott talaj olvadás utáni esetleges mozgása, tömörödése tavasszal ne okozhassa a tartály deformációját.

 

Amennyiben változik a tartály vásárláskor meghatározott felhasználási módja, akkor vegye figyelembe, hogy a tartályt a vásárláskor meghatározott folyadék (jellemzően víz) fajsúlyára lett méretezve. Nagyobb fajsúlyú folyadék tárolása esetén nem áll módunkban garanciális javítást végezni. Amennyiben változik a tartályban tárolt közeg, javasoljuk, hogy tisztítsa ki a tartályt és belülről szemrevételezéssel ellenőrizze a tartályfalat.

 

A fenti telepítési utasítás maradéktalan betartása esetén az eladó a tartályra 5 év garanciát vállal.